Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

10.03.2020 556

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ

REHBERLİK NEDİR?

Bireyi tanımak, onu kendisine tanıtmak, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitesini geliştirmesi, çevresiyle dengeli ve sağlıklı bir uyum sağlaması ve böylece kendini gerçekleştirebilmesi için uzman kişilerce bireye yapılan sistemli, bilimsel ve profesyonel bir yardım sürecidir.

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİNİN AMAÇLARI

Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin amacı bireyin,

1. Kendini fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden tanımasına,

2. Toplumda gelişimi için açık fırsatları, okul içi ve okul dışı eğitim olanaklarını, meslekleri, toplumun beklentilerini tanımasına,

3. Türk Milli Eğitiminin yöneltme sistemi içinde, temel eğitimden başlayarak, niteliklerine uygun bir programı seçmesine,

4.Problem seçme gücünü geliştirmesine, doğru kararlar verebilmesine, çevresi ile uyumlu ilişkiler kurabilmesi için gerekli tutum ve becerileri kazanabilmesine ve ruhsal yönden sağlıklı ve topluma yararlı, kendini gerçekleştirmiş bir kişi olarak yetiştirmesine yardim etmektir.

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİNİN İLKELERİ

Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yürütülmesinde aşağıdaki ilkeler esas alınır:

1. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, eğitim kurumlarının eğitim-öğretim etkinlikleri bütünlüğü içinde yer alır.

2. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri tüm öğrencilere açık bir hizmettir.

3. Her öğrenci eğitim sürecinde kendisine sunulan seçenekler arasında seçme özgürlüğüne sahiptir.

4. Hizmetlerden yararlanmada gönüllülük esastır

5. Hizmetlerde süreklilik esastır.

6. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde insana saygı esastır.

7.Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin bireysel boyutunda gizlilik esastır.

8.Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri öğrenci, veli, uzman, öğretmen ve yönetici gibi ilgililerin iş birliği ile yürütülür.

9. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde bireysel farklılıklara saygı esastır.

10. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yürütülmesinde hem bireye hem de topluma karşı sorumluluk söz konusudur.

11. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yürütülmesinde bilimsellik esastır.

ALANLARINA GÖRE REHBERLİK HİZMETLERİ

a) Eğitsel rehberlik: Bireyin yetenek, ilgi, ihtiyaç, değer, kişilik özellikleri, imkân ve koşullarıyla uyumlu
eğitsel kararlar alması; eğitime ilişkin olumlu tutum geliştirmesi ve hayat boyu öğrenme sürecinde bireyin gelişimine
destek olunması amacıyla bireye ve ailesine sunulan hizmettir.
b) Mesleki rehberlik: Bireyin kendini ve meslekleri tanıması; yetenek, ilgi, ihtiyaç, değer ve kişilik özellikleri doğrultusunda mesleğe yönelik seçimler yapması; mesleğe hazırlanması, başlaması, mesleğini sürdürmesi ve hayat boyu öğrenme sürecinde kendini geliştirmesi için birey ve ailesine sunulan hizmettir.
c) Kişisel/Sosyal rehberlik: Bireyin bilişsel, sosyal, duygusal, ahlaki ve davranışsal gelişimini desteklemek amacıyla kendini tanıması; karar verme ve problem çözme gibi sosyal beceriler ile yaşam becerilerini geliştirmesi ve sorumluluk sahibi bir birey olarak hayatına devam edebilmesi için bireye ve ailesine sunulan hizmettir.

Kaynak: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği